Novinky
Přídatné látky ve vakcínách: jsou důležité a tělu neuškodí
Vakcíny obsahují kromě antigenů, které vyvolávají produkci protilátek proti konkrétní nemoci, i různé další látky. O nich koluje mnoho zavádějících, nebo dokonce nepravdivých informací. Pojďme si vše nyní uvést na pravou míru.
1. Antibiotika – v minimálním množství
Obavy rodičů, že antibiotika ve vakcínách způsobí dětem alergickou reakci na očkování, jsou neopodstatněné. Při výrobě vakcín se využívají taková antibiotika, která mají minimální rizika alergických reakcí. Je důležité si navíc uvědomit, že:
- antibiotika jsou zapotřebí, aby se očkovací látky během výroby neinfikovaly škodlivými bakteriemi;
- množství ve vakcíně je tak malé, že v některých případech není obsah antibiotik ani změřitelný.
2. Rtuť – nebezpečí neprokázáno
Thiomersal je látka, která obsahuje rtuť. Do vakcín se přidává jako konzervační složka. Chrání je tak před bakteriemi, které by je mohly znehodnotit.
- V současnosti se používá jen do některých vakcín proti chřipce.
- Žádné studie nepotvrdily, že by obsah rtuti v očkovacích látkách byl pro lidské tělo škodlivý.
- Forma rtuti ve vakcínách se liší od rtuti, která se může nacházet například v rybách – ta je opravdu ve velkém množství pro člověka nebezpečná.
3. Hliník – zvyšuje účinnost
Strach z této přídatné látky je v případě očkování zbytečný, protože žádné studie neprokázaly jeho škodlivost ve vakcínách. Hliník v nich hraje důležitou roli: díky němu je očkování účinnější a k ochraně navíc stačí menší množství očkovacích látek. Obsah hliníku ve vakcíně je tak nízký, že se po očkování nezvýší jeho hladina v krvi. Tělo přijímá hliník běžně i v každodenním životě z vody a jídla, kojenci jej pak dokonce absorbují z mateřského mléka.
4. Formaldehyd – neznamená riziko
Tato látka se používá při výrobě vakcíny k usmrcení virů a bakterií. Při očkování není důvod se jí obávat, protože formaldehyd je běžnou součástí lidského metabolismu. Jeho množství ve vakcínách je několikanásobně menší než průměrné množství formaldehydu v těle dvouměsíčního kojence.
5. Želatina – chrání vakcínu
Želatina je stabilizátor, který ochraňuje vakcínu před mrazem a horkem, a proto je důležitou součástí očkovacích látek. Nejčastější obavy u želatiny pramení z možných alergických reakcí, jejich výskyt je ale velmi nízký.
- Závažné, život ohrožující alergické komplikace se vyskytnou v jednom případě ze 2 milionů očkování.
- V případě prokázané alergie na želatinu je možné zvolit náhradní řešení ve formě jiného typu vakcíny. Není tedy důvod odmítat očkování jen kvůli tomuto stabilizátoru.
(pak)
Zdroj:
www.publichealth.org